Prejsť na obsah
Dianie na fakulte

 : Laura Franeková
 : 2. ročník
 : Ing. arch. Stanislav Majcher, PhD.


ÚLOHOU BOLO NAVRHNÚŤ  MESTSKÉ KOMUNITNÉ BÝVANIE V ZASTAVANEJ ČASTI  BRATISLAVY - RUŽINOVE. V OKOLÍ SA NACHÁDZA PLNÁ VYBAVENOSŤ VRÁTANE MATERSKEJ ŠKOLY, STREDNEJ ŠKOLY AJ NEMOCNICE. TAKTIEŽ V BLÍZKOSTI PRECHÁDZA HLAVNÝ DOPRAVNÝ ŤAH SMERUJÚCI DO CENTRA MESTA. V SUSEDSTVE JE POMERNE HUSTÁ ZÁSTAVBA UŽ EXISTUJÚCICH BYTOVÝCH DOMOV.  IDE O BEŽNE SÍDLISKO S FAREBNÝM PREVEDENÍM FASÁD. MOJÍM ZÁMEROM BOLO VSTÚPIŤ DO TOHTO PRIESTORU OBJEKTOM, KTORÝ BUDE V ČO NAJVÄČŠEJ SYMBIÓZE S OKOLITOU  ZÁSTAVBOU, ALE ZÁROVEŇ BUDE MAŤ JEDINEČNÉ A MODERNÉ PREVEDENIE. ROZHODLA SOM SA PRETO PRE HMOTU KTORÁ JE V TEJTO OBLASTI NAJTYPICKEJŠIA A TO JE KVÁDER. V MOJOM PRÍPADE JE TÁTO HMOTA  NA TROCH MIESTACH  PRERUŠENÁ OTVORMI NA CELÚ ŠÍRKU BUDOVY. HLAVNOU VIZUÁLNOU SPOJITOSŤOU  MEDZI NAVRHOVANOU BUDOVOU A OKOLITOU ZÁSTAVBOU SÚ ZAVESENÉ BALKÓNY NA ZÁPADNEJ STRANE FASÁDY, KTORÝCH JEDNOTLIVÉ SKLENENÉ ZÁBRADLIA MAJÚ FAREBNÉ PREVEDENIE AKO SUSEDNÉ OBJEKTY. ICH UMIESTNENIE JE NEPRAVIDELNE A NA PRVÝ POHĽAD CHAOTICKÉ. MAJÚ BYŤ TAK REAKCIU NA TYPICKÉ PREVEDENIE VÄČŠINY DNEŠNÝCH SÍDLISK. BALKÓNY SÚ DOPLNENÉ UŽ IBA BIELOU FASÁDOU A POCHÔDZNÝMI ZELENÝMI PLOCHAMI. OBYTNÁ ČASŤ BYTOVÉHO DOMU JE Z PRIEČNEHO NOSNÉHO SYSTÉMU 5400 A 6750 MM KTORÝ ZÁROVEŇ TVORÍ AJ DELIACE STENY MEDZI JEDNOTLIVÝMI BYTMI. NACHÁDZA SA TU 28 BYTOV NA ŠTYROCH PODLAŽIACH. VÄČŠINA BYTOV JE PREPLÁVAJÚCICH A KAŽDÝ MA NA ZÁPADNEJ STRANE BALKÓN.  V SPODNEJ ČASTÚ JE PARTER S VEĽKÝMI PRESKLENÝMI PLOCHAMI, KTORÉ UMOŽŇUJÚ PRENAJÍMATEĽNÝM PRIESTOROM ČO NAJLEPŠIE PREPOJENIE  A KOMUNIKÁCIU S EXTERIÉROM. POD TAKMER CELÝM POZEMKOM SA NACHÁDZA PODZEMNÁ GARÁŽ S 33 PARKOVACÍMI MIESTAMI A PIVNICAMI PRE JEDNOTLIVÉ BYTY. GARÁŽ JE PRÍSTUPNÁ RAMPOU KTORÁ MA VEGETAČNÚ POCHÔDZNU STRECHU A V EXTERIÉRI TAK VYTVÁRA MENŠIE ÁTRIUM.  PARKOVANIE V SUTERÉNE TIEŽ UMOŽNILO ZACHOVANIE MNOŽSTVA EXISTUJÚCEJ ZELENE A ZÁROVEŇ AJ PRIESTOR NA VÝSADBU NOVEJ.